MC-skrot - Mycket fakta och information om MC-skrotar


Reservdelar på en MC-skrot

Reservdelar på en MC-skrot

Om du har en gammal motorcykel kanske enda chansen att hitta en reservdel är just på en MC-skrot. Du behöver dock ha tid, vara envis för att lyckas titta reservdelen till MC:n.

Det är ofta svårare att hitta gamla reservdelar till motorcyklar på en skrot jämfört med en reservdelar till en gammal bil. Anledningen till att MC-delarna är svårare att finna är bland annat:

  • Produktionsvolymerna på motorcyklar är lägre så det fanns inte så många motorcyklar från början
  • Efterfrågan på reservdelar för motorcyklar är lägre än för bilar så det finns inte så många som tillverkar kopior på MC-delarna
  • Det finns ingen central databas där alla MC-skrotar lägger in alla tillgängliga begagnade MC-delar motsvarande de som finns för begagnade bildelar från bilskrotarna.


Lyckas hitta MC-delen

Lyckas hitta MC-delen

Om du trots långt och hårt arbete inte lyckas hitta reservdelen till motorcykeln i Sverige kan man börja leta utomlands. Detta kan ta ganska mycket tid i anspråk men oftast är det bäst att börja bland MC-skrotar i landet där motorcykeln har tillverkats.

Om du trots detta inte får tag på reservdelen på någon MC-skrot får du eller får du låta tillverka MC-delen. Priser för detta varierar kraftigt och ofta blir det dyrt att låta någon tillverka en reservdel. Många ritningsunderlag finns tillgängliga på nätet, och även där är det bäst att börja med landet där MC:n producerades.

Något som kommer allt mer är företag specialiserade på att ta fram reservdelar på beställning i plast eller metall med hjälp av 3D-skrivare. När man ska tillverka en MC-del behövs bara en digital ritning som man låter 3D-printern skriva ut en kopia av.

För de flesta MC-delarna kan någon form av ytterligare bearbetning behövas men detta är mycket billigare än att tillverka reservdelen för hand. Billigast är dock om du lyckas hitta MC-delen på en MC-skrot i närheten.